Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Учителя за мистичните учения

Кабала - наука за числата

Алтернативен линк


6. КАБАЛА – НАУКА ЗА ЧИСЛАТА




Кабалата представя сбор от закони, които работят в материалния свят. Като знаете тия закони, вие сами ще ги прилагате в материалния живот. От гледището на тия закони числата биват щастливи или благоприятни и нещастни или неблагоприятни. Когато попадне на някое щастливо число, човек започва да печели. Впусне ли се с това число в някоя хазартна игра, печалбата му е осигурена. Щом спечели в първата игра, човек може да се впусне и втори, и трети път – печалбата е осигурена. Ако първият път още изгуби, повече не трябва да играе. Надеждата, че втори път може да спечели, е празна работа. Ако съдбата ощастливи човека в началото на живота му, тя ще го ощастливи и на края. Ако в началото не го ощастливи, и на края няма да го ощастливи. Ако работата, която човек започва, му се отдава още в началото, това показва, че съдбата го е ощастливила и той ще има успех. Не върви ли работата му още в началото, по-нататък да не продължава. Всички опити в това направление ще бъдат безуспешни. Ако приятелството ви с даден човек не върви още в началото, по-нататък не насилвайте. (168, с. 223)



Човек представя съвкупност от числа, всяко от които има определен брой вибрации. В това отношение всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка е число с определен брой трептения и с малко количество енергия… Когато изучавате хората, виждате, че всеки човек отговаря на известно число… (145, с. 28)



Добре е всеки от вас да си припомни ония години, месеци и дни от своя живот, които са свързани с нещо велико, красиво и приятно за него. Спомнете си годините на неприятностите и страданията, които сте преживели, като си направите една таблица. Така ще видите, че между числата съществува правилно съотношение. Така ще видите, че радостите и скърбите в живота на всеки човек вървят по определен закон на числата. В този закон се забелязва една правилно редуване на радости и скърби. И тъй, изучавайте науката за числата – кабалистиката, да дойдете до положение да гледате на тях не само като на количествени величини, но и като на сбор от живи, разумни сили, разумни единици… Сега колкото и да ви говоря за числата, вие не можете изведнъж да станете кабалисти, както всички хора не могат изведнъж да станат музиканти, учени, философи, поети и т.н. За да придобие нещо, човек трябва да работи дълго време в известно направление. Докато достигне това, той трябва да има правилно разбиране за нещата и върху него да гради. Следователно, иска ли да постигне своя идеал, човек трябва да се стреми към правилно разбиране на великите Божии закони и пътища. В този стремеж, именно, се крие облагородяването на човешкото сърце. (77, с. 193)



Някои се оплакват, че не разбират много неща. Кога не се разбират нещата? Когато липсва вътрешна връзка между тях. За пример, написваме числата 1,2,3. Какво представят тия числа? Ще кажете, че това са числа от естествения ред. Има една вътрешна връзка между числата, която само кабалистите знаят. Единицата е Бог, двойката е Природата, а тройката – човекът. Или, единицата е житното зърно в хамбара, двойката е посаденото зрънце, а тройката – израсналия и вързал житен клас. Единицата представлява още киселина, която разяжда; двойката е основата, върху която се гради; а тройката – солта, с която хората си служат. Много определения съществуват за числата, но какъв смисъл имат те, ако не знаете техния вътрешен смисъл? Казвате, че единицата символизира Бога, житното зърно в хамбара и киселината, но каква е ролята на тези величини в психическия живот на човека? Значи, докато символите на числата не станат ясни, и самите числа не могат да бъдат разбрани. (188, с. 295)



Сега всички имате тия мъчнотии, всички се поучавате. Постоянно идват и мен да питат какво трябва да се прави. Слушам някой, дава наставления: „Така и така трябва да правиш!“ Но много пъти гледам, че онзи, който дава наставления на другите, самият той не знае. Дойде един кабалист и ми разправя за числата. Казва: „Аз съм изучавал малко Кабалата.“ – Като си изучавал Кабалата, какво означава числото едно? Някой казва: „Това е Бог.“ На числото едно какво можеш да ми дадеш? Като извършиш нещо, какво ще дадеш от себе си на туй число? То е числото едно. Като изучаваш кабалистично двете, законът на двете значи, че ти е даден талант да оценяваш. Двете е най-мъчно да се разбере, понеже оценката в света е най-мъчното нещо. Да дадеш е по-лесно, да оценяваш е мъчна работа. Двете означава да оцениш туй, което се дава. Три означава да знаеш не само да оцениш, но да знаеш как да се ползваш. Те са три неща – да дадеш, да оцениш и да приложиш. Те са най-мъчните работи в света – то е кабала! Казват: „Първото е Бог, второто е материята.“ Те са много отвлечени понятия, нямат приложения. Аз считам, че числото едно е Любовта. Тя трябва да се прояви. Две – тази Любов трябва да се оцени. Три – тази Любов трябва да се приложи, да се направи един триъгълник или цял един кръг. Ако си разбрал тия числа, ще разбереш, че челото дава, носът оценява, а устата прилага нещата. (43, с. 334)



Имате числата 1, 2, 3, 4, 5, 6. И в Кабалата се казва, че в числата от 1 до 10 е скрит целият Божествен свят вътре. Те са много дълбоки работи. За да научиш най-простите отношения на числата 1:2, 2:3, 3:4, 4:5, 5:6 и т.н. до 10, теб ти трябва голямо знание. Казваш: „Това е проста работа!“ Тая работа наглед е проста, но всъщност е много сложна. Ако разбираш отношенията на числата от 1 до 10, ти ще уредиш живота си много добре. После, ако разбираш числата от 1 до 100, то е друго съотношение. И ако разбираш числата от 100 до 1000, ще имаш друго съотношение. Десетте, това е Божественият свят. Стоте, това е светът на интелигентността, ангелският свят. Хиляда – това е човешкият свят. Сега, те са отвлечени работи. Но трябва вече да прилагате. Малки опити трябва да правите. Ако ли не, вие постоянно ще имате този живот, който досега сте имали – постоянни тревоги, че нещата не стават така, както трябва. (127, с. 418)



Всички искате да бъдете щастливи, гениални. Ще работите с числата, но трябва да знаете как да ги пишете и как да ги съединявате. Как ще съедините числата 1, 2, 3 и 4? Ако носите знанието от възвишения свят, от който сте слезли като души, вие ще донесете и щастието си на Земята. Който знае качеството на числата, ще ги тури на цигулката си и ще ги превърне на звукове. Така той може да стане виден цигулар. Който иска да стане виден музикант, трябва да знае тайната на числата от 1 до 7. Ако знаеш тайната на единицата, ще станеш господар; ако знаеш тайната на двойката, ще станеш слуга; ако знаеш тайната на тройката, ще станеш ученик. Знаеш ли тайната на четворката, ще станеш професор. Числата от 1 до 4 представляват една система, от 1 до 3 – друга система и от 1 до 7 – трета система. Науката за числата е стара, наречена е кабала. Много учени в Европа пишат върху Кабалата, но повече върху външната страна на числата. Те ги разглеждат в буквален смисъл. Малцина познават техния вътрешен, дълбок смисъл. Като напишете един квадрат и го разделите на четири равни части, във всяка част по едно число, още с написването му вие сте разрешили една важна задача. Обаче същият квадрат в ръцете на детето носи смърт. Да викаш духовете, това е лесна работа; да ги върнеш по домовете им, това е мъчна работа. (185, с. 55)



Личното щастие не разрешава въпросите. Ако ти страдаш цял ден, а друг някой е щастлив, какво придобиваш? Животът ти осмисля ли се? Личното щастие не прави човека щастлив. В древността един адепт, като изучавал еврейската Кабала, дошъл до числото десет. За да изучи добре законите на това число, той решил да се ожени десет пъти. Оженил се за една жена и скоро я напуснал. Така се женил той още девет пъти и все напущал жените си. Като останал отново сам, той си казал: „Нищо не научих от своите женитби. Защо трябваше да се женя?“ И вие ще кажете, че този адепт направил голяма глупост – женил се десет пъти. Че и вие се жените всеки ден! Или сам се жениш, или други те женят. Някой ден разбираш смисъла на деня, а някога не го разбираш. Слънцето изгрява и залязва, а ти цял ден си недоволен и мислиш, че другите хора са щастливи, само ти не си щастлив. Виждаш, че това, което хората имат, ти го нямаш. Как ще примириш това противоречие? Хората излезли на слънце, радват се, а ти се подпираш на две патерици, едва се движиш. Хората ходят свободно на два крака, а ти на четири не си свободен, чувстваш се инвалид. Под „инвалид“ в широк смисъл на думата разбирам онзи, който има смущения в душата си. Той ходи на бойното поле, връща се все ранен… Светът е бойно поле и ако не си внимателен, могат да те ранят. Дето е Любовта, там няма смущения. (158, с. 217)



Всеки ден мислете по 5-10 минути върху начина, по който Бог може да се прояви чрез вас. Всеки трябва да намери начин да даде възможност на Бога да живее в него… Един млад брат поискал от една сестра 250 лв. назаем. Той минавал за много напреднал, за голям кабалист. Сестрата му дала 500 лв да си свърши работата и да Ă върне останалите пари. Той употребил всичките пари и казал на сестрата, че ги изгубил. Не е въпросът във взимането на парите, но в лъжата. Защо не каже истината? Той не е изгубил парите, но ги използвал за свои лични нужди. След това тоя брат минава за кабалист. За такива кабалисти, които лъжат, има реторти – ще ги сложат в ретортата и ще ги поставят на огън. Човек трябва да бъде смел, да се откаже от лъжата. Който не може да каже истината, по-добре да мълчи. Мнозина идват между нас да използват условията, а после говорят неверни неща. Казват, че тук не е Царството Божие. Едно трябва да знаете: Царството Божие е само там, където хората са дали път на Бога в себе си. Ако не дават път на Бога в себе си, адът е между тях, както и във външния свят. След няколко дни срещам тоя млад брат. Поглеждам към него – погледът му е раздвоен, смутен. Казвам му: трябва да изправиш погрешката си! Ако не си готов за това, ето, вземи още 500 лв и напусни това място. Аз се отвращавам от хора, които лъжат. Всичко може да се прости на човека, но лъжата никога не се прощава. Като знаете това , пазете се от лъжата! Всички грехове и престъпления на човека могат да се простят, лъжата – никога. Тя е най-малкото зло, от което произтичат всички злини. (105, с. 188)



От какво произтича нещастието на човека? Нещастието произтича, че има две очи, две уши, че има два крака, че има две ръце. Всичкото нещастие на човека произтича от числото две. То е най-нещастното число, което човек носи в себе си. Тогава казваш, че онзи, който е кабалист, той ще има едно лъжливо понятие. Двете в съчетание носи в себе си смъртта или чрез двете винаги се внася смъртта. От един висш свят влизаме в един нисш. Щом се дигаш до числото едно, ако си богат, дойде числото две в дома – ти ще станеш беден. Ако си беден, дойде числото две при тебе – ще станеш един вол. Най-после, като дойде две, този вол ще го заколят, ще го направят на пастърма, ще му съблекат кожата, ще направят цървули. Какъв е смисълът на числото две? Осмисля живота на другите хора, но заради него. То е число против човешката личност. То, дето намери личността, коси я. Като намери един човек, че е човек – осъжда го на смърт. Защо? Защото е човек. Сега вас ви се вижда странно как може да няма никаква законност тук. Онзи ловец, който тегли куршума на един заек, защо го убива? Какво престъпление направил заекът? Не че някакво престъпление направил. Заекът никакво престъпление не е направил. (42, с. 242)



Колко желания трябва да има човек, за да живее на Земята? Това зависи от света, в който живее. Човек може да живее в едноизмерния, в двуизмерния, в триизмерния, в четириизмерния свят. Понеже сегашният човек живее повече в триизмерния свят, той трябва да постави живота си върху числото девет. Значи, намира се в първата категория на живота. Тройката играе важна роля в неговия живот, затова той е в категорията на числото три... Числото три е закон на ума, на сърцето и на волята. С това число ти работиш непрестанно. Числото три показва още при какъв случай употребяваш ума си, при какъв случай сърцето си и при какъв – волята. Това е вътрешната страна на Кабалата. Тя показва как могат да се прилагат нещата. (185, с. 124)



Наскоро един млад брат, който се занимава с Кабала, занимава се с петоъгълника, разправя, че дошъл до едно заключение, проверява някои неща. Човек, който е млад, който е светия в Небето, е възрастен в ангелския свят и стар във физическия свят. Ти, който си стар на Земята, си възрастен между ангелите, а пък в Божествения свят си едно малко Божествено дете. Питам, ако си стар в Божествения свят, какъв ще бъдеш на Земята? Най-първо, подмладете се в Божествения свят, подмладете се в закона на Любовта; станете възрастен в закона на Мъдростта; остарявайте в закона на Истината – аз разбирам така. Човек, който е млад, той е в Божествения свят. В Божествения свят е Любовта, Мъдростта е в ангелския свят – там е възрастен. Истината е тук, на Земята. Тук ти ще остарееш. Стар човек – не тъй, както вие го разбирате. (129, с. 369)






НАГОРЕ